در ابتدا بهتر است توضیحی راجع به مفهوم و عملکرد نقشه سایت داشته باشیم . نقشه سایت XML (زبان نشانه گذاری قابل توسعه) در واقع یک فایل متنی حاوی تمام آدرس های موجود در سایت شماست. همچنین نقشه سایت (سایت مپ) شما میتواند اطلاعات متا هر آدرس از سایت مانند آخرین بروزرسانی، میزان اهمیت و نحوه ارتباط آن با صفحات دیگر را نیز شامل شود. وجود نقشه سایت روبات موتورهای جستجو مانند گوگل را راهنمایی میکند صفحات شما را بهتر شناسایی کند و همچنین از ایجاد صفحات جدید و تغییرات در صفحات قدیمی شما مطلع شود.

شما می توانید از روش های مختلفی برای ایجاد و ساخت نقشه سایت یا سایت مپ استفاده کنید . روش استاندارد برای ساخت نقشه سایت ایجاد یک فایل XML است ، اگر چه شما می توانید از روش های جایگزینی که در این مقاله توضیح خواهیم داد استفاده کنید . شما همچنین می توانید برای ساخت نقشه سایت تان از روش دستی یا به صورت اتوماتیک با استفاده از ابزارهای ساخت نقشه سایت استفاده نمایید . بعد از ساخت نقشه سایت شما می توانید با استفاده از صفحه ی  Sitemaps  در گوگل وبمستر تولز آن را به گوگل معرفی کنید .




ساخت نقشه سایت (ایران وب سئو)

در زیر شما می توانید نمونه ای از یک نقشه سایت XML   ساده را مشاهده نمایید .

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> 
  <url>
    <loc>http://www.example.com/foo.html</loc> 
  </url>
</urlset>

توصیه های ضروری جهت ساخت نقشه سایت یا سایت مپ

♦ قرار دادن namespace xml  زیر در فایل نقشه سایت :

xmlns= http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9.

♦ استفاده از syntax  سازگار جهت فهرست کردن URL ها ( با  www یا بدون  www ) : برای مثال اگر URL صفحه اصلی سایت   /http://www.example.com باشد ، تمامی  URL  های فهرست شده در نقشه سایت نباید با  /http://example.com  شروع شود .

♦ عدم استفاده از Session ID های URL ها در نقشه سایت جهت کاهش کرال های تکراری  URL ها توسط گوگل

♦ قرار دادن نسخه های ترجمه شده یک URL با استفاده از تگ   hreflang و لیست کردن  URL های منحصر به فرد هر زبان در فایل نقشه سایت به گوگل جهت بهتر کرال کردن و ایندکس شدن صفحات سایت .

سایت مپ یا نقشه سایت چند گانه

برای جلوگیری از بارگذاری بیش از حد سرورتان ، نقشه سایت بزرگ را به مجموعه ای از نقشه سایت کوچک تر تقسیم کنید . فایل نقشه سایت نباید بیشتر از ۵۰۰۰۰ آدرس صفحه و بزرگتر از ۵۰ مگابایت غیر فشرده باشد . گاهی با توجه به تعداد زیاد صفحات و موضوعات یک سایت ساخت چند نقشه سایت لازم می شود در اینصورت فایل مربوط به هر نقشه سایت باید در یک فایل ایندکس نقشه سایت ( sitemap index file )  لیست شود . اگر سایت شما بیش از ۵۰۰۰۰ صفحه دارد یا سایز فایل نقشه سایت شما بیش از ۵۰ مگا بایت است استفاده از چند فایل نقشه سایت ضرورت می یابد . در اینصورت به فایل ایندکس نقشه سایت نیاز دارید . البته می توانید با استفاده از gzip حجم فایل و پهنای باند مورد نیاز را کاهش دهید ولی مطمئن شوید که سایز فایل نقشه سایت شما بعد از فشرده سازی کمتر از ۵۰ مگابایت باشد .

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

   <sitemap>

      <loc>http://www.example.com/sitemap1.xml.gz</loc>

      <lastmod>2004-10-01T18:23:17+00:00</lastmod>

   </sitemap>

   <sitemap>

      <loc>http://www.example.com/sitemap2.xml.gz</loc>

      <lastmod>2005-01-01</lastmod>

   </sitemap>

</sitemapindex>

 توصیه های مهم 

♦ فایل های نقشه سایت باید دارای  UTF-8 encoded  باشند و چیدمان URL ها باید منظم باشند و هر کدام از آدرس ها در یک خط باشند .

♦ اگر سایت شما در گوگل وبمستر با نسخه  www یا بدون www ثبت شده است کافی است یک نقشه سایت در وبمستر ثبت نمایید .

 پسوند های نقشه سایت ( ویدئو ، تصاویر ، اخبار )

علاوه بر اطلاعات مربوط به URL پایه ، نقشه سایت ها می توانند شامل اطلاعات دقیق تری درباره انواع خاصی از محتوای سایت شما شامل ویدئو ، تصاویر ، موبایل و محتوای خبری باشد . شما می توانید برای نشان دادن انواع محتوا از پیشوندهای( namespaces ) موجود در جدول زیر استفاده کنید . شما باید پیشوندها را بر اساس نوع محتوایی که در نقشه سایت تان فهرست کرده اید مشخص کنید .

xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
General URL
xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1" Images
xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1" Video
xmlns:mobile="http://www.google.com/schemas/sitemap-mobile/1.0" Mobile
xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9".

با این وجود گوگل پیشنهاد می کند نقشه سایت مجزایی را برای محتوای خبری تان ایجاد کنید . گوگل نقشه سایت های خبری را به طور مکرر جهت کنترل مقالات خبری جدید کرال می کند
News

نمونه دیگری از یک نقشه سایت  XML که دارای اطلاعات ویدئو و تصویر می باشد به شرح زیر است .

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" 
  xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1" 
  xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
  <url> 

    <loc>http://www.example.com/foo.html</loc> 
    <image:image>
       <image:loc>http://example.com/image.jpg</image:loc> 
    </image:image>

    <video:video>     
      <video:content_loc>
        

</video:content_loc> <video:player_loc allow_embed="yes" autoplay="ap=1"> http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123 </video:player_loc> <video:thumbnail_loc> http://www.example.com/thumbs/123.jpg </video:thumbnail_loc> <video:title>Grilling steaks for summer</video:title> <video:description> Cook the perfect steak every time. </video:description> </video:video> </url> </urlset>

معانی تگ ها در نقشه سایت یا سایت مپ

تگ <urlset> :  در برگیرنده تمامی اطلاعات درباره مجموعه ای از URL ها است که در نقشه سایت وجود دارد . نقشه سایت با این تگ شروع و خاتمه می یابد و وجود این تگ در نقشه سایت الزامی است .

تگ  <url> :  در برگیرنده تمامی اطلاعات درباره یک   URL خاص است و محتوای لینک هر صفحه در این تگ قرار می گیرد و در واقع یک تگ مادر است . وجود این تگ در نقشه سایت الزامی است .

تگ  <loc> :   این تگ آدرس دقیق هر صفحه از سایت شما را در خود جای می دهد . وجود این تگ در نقشه سایت الزامی است .

تگ  <lastmod> : اطلاعات مربوط به آخرین تغییرات صفحه در این تگ قرار می گیرد که به فرمت  YYYY-MM-DDThh:mmTZD  تاریخ دهی می شود . فرمت <lastmod> می تواند به صورت تاریخ ساده یا تاریخ همراه با زمان و اختلاف زمانی باشد . وجود این تگ در نقشه سایت اختیاری است .

تگ  <changefreq> :   اطلاعات مربوط به بازه ی زمانی تغییرات در صفحه مورد نظر در این تگ قرار می گیرد که می تواند مقادیری مثل همیشگی (always) ، ماهیانه (monthly) ، هفتگی (weekly)، ساعت به ساعت  (hourly) ، روزانه (daily ) ، سالیانه (yearly ) و یا هرگز (never ) باشد . از always برای صفحاتی استفاده می کنیم که هر زمانی که در دسترس باشند تغییر می کنند و از never برای URL های  آرشیو شده استفاده می کنیم . وجود این تگ در نقشه سایت اختیاری است .

تگ  <priority> : این تگ میزان اهمیت یک صفحه را نسبت به تمامی صفحات در سایت تان نشان می دهد که مقدار آن می تواند در بازه ۰.۱ ( کم اهمیت ترین ) و ۱.۰ ( با اهمیت ترین ) باشد . تگ <priority> تاثیری بر روی رنک سایت در نتایج جستجوی گوگل ندارد .

علاوه بر فرمت XML استاندارد ، گوگل همچنین انواع فایل زیر را به عنوان نقشه سایت می پذیرد :

RSS , mRSS و Atom 1.0 : اگرشما وبلاگی با یک   RSS یا  Atom feed  دارید ،   URL فید را به عنوان نقشه سایت معرفی کنید . اکثر نرم افزارهای وبلاگ قابلیت ایجاد فید را دارند ، اما گوگل تشخیص می دهد که این فید تنها اطلاعاتی را درباره ی   URL های جدید ارائه می دهد .

♦ گوگل   RSS 2.0  و فیدهای  Atom 1.0  را می پذیرد .

♦ شما می توانید از یک فید (mRSS (media RSS برای در اختیار قراردادن اطلاعاتی راجع به محتوای ویدئوهای سایت تان به گوگل استفاده کنید .

 فایل متنی (Text file) : برای نقشه های پایه سایت که تنها شامل آدرس های صفحات وب هستند ، شما می توانید یک فایل متنی ساده که شامل یک   URL در هر خط می باشد ، برای گوگل فراهم کنید .

مثلا :

    http://www.example.com/file1.html
    http://www.example.com/file2.html

برای کسب نتایج بهتر برای ایجاد نقشه هایی که دارای فایل متنی هستند ، می توانید از دستورالعمل های زیر استفاده نمایید :

♦ شما باید تمامی  URL ها را در نقشه سایت تان به طور کامل مشخص کنید تا گوگل بتواند آن ها را به طور دقیق کرال کند .

♦ فایل متنی شما باید دارای UTF-8 encoding باشد .

♦ فایل متنی شما نباید محتوایی غیر از فهرست آدرس های صفحات سایت شما باشد .

♦ شما می توانید فایل متنی را در صورتیکه دارای پسوند  txt. باشد را به هر اسمی که مایل هستید ، نام گذاری کنید . ( مثلا  sitemap.txt )

نقشه سایت سایت های گوگل 

اگر شما برای ساخت و تایید سایت تان از  Google Sites استفاده کرده اید ، گوگل به طور اتو ماتیک نقشه سایتی را برای شما ایجاد خواهد کرد . شما می توانید این نقشه سایت را دریافت و به گوگل معرفی نمایید . به یاد داشته باشید اگر شما بیش از هزار صفحه در یک ساب دایرکتوری واحد داشته باشید نقشه سایت شما ممکن است به درستی به نمایش در نیاید .

♦ اگر سایت شما در Google Sites میزبانی می شود و دامین سایت تان برای مثال در :

URL , http://sites.google.com/yoursitename   واقع شده باشد, URL نقشه سایت تان :

http://sites.google.com/site/yoursitename/system/feeds/sitemap    می باشد .

♦ اگر ازGoogle Apps برای ساخت سایت تان استفاده کرده اید ، URL نقشه سایت تان به صورت زیر می باشد :

 http://sites.google.com/yourdomain/yoursitename/system/feeds/sitemap

زمانیکه نقشه سایت تان را ساختید ، شما می توانید با استفاده از صفحه   Sitemaps یا با وارد کردن خط زیر در فایل robots.txt file آن را به گوگل معرفی کنید .

Sitemap: http://example.com/sitemap_location.xml